Opel stelt toekomst fabriek in Spanje veilig

De werknemers van de Opel-fabrieken in het Spaanse Zaragoza gaan inzetten op het versterken van de productiviteit en het concurrentievermogen. “Alle partijen zien in dat opvoeren van de concurrentiepositie en de prestaties in vergelijking met andere locaties in het netwerk van PSA de enige weg zijn om een duurzame toekomst voor de fabriek te verschaffen.”

Dat staat in een akkoord dat Opel na lange en moeizame onderhandelingen heeft bereikt met drie van de vijf Spaanse vakbonden over de arbeidsvoorwaarden voor de komende vijf jaar. De betrokken bonden vertegenwoordigen 75 procent van de werknemers die in meerderheid het akkoord hebben goedgekeurd. Het akkoord maakt deel uit van het PACE-Plan van PSA ‘en moet bijdragen aan het duidelijke doel van Opel om in 2020 weer winstgevend te zijn.’ In het akkoord wordt onder meer gesproken van een bescheiden loonontwikkeling, een meer prestatiegerichte variabele beloning, meer flexibiliteit in de werkmethoden en een verhoging van de arbeidstijd. Dat laatste is te meer opvallend omdat Opel in Duitsland juist te maken heeft met een harde eis van de vakbonden in de hele metaalsector om de arbeidstijd te verkorten.

Opel bouwde vorig jaar in Zaragoza 382.425 nieuwe auto’s, dat is zes procent meer dan in 2016. Bijna 200.000 daarvan waren Corsa’s terwijl er verder de Mokka, de Crossland en de Meriva van de band rollen. De fabriek produceert daarnaast ook de C3 Aircross voor het tegenwoordige zusterbedrijf Citroën.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Opel stelt toekomst fabriek in Spanje veilig - Automobielmanagement.nl

Opel stelt toekomst fabriek in Spanje veilig

De werknemers van de Opel-fabrieken in het Spaanse Zaragoza gaan inzetten op het versterken van de productiviteit en het concurrentievermogen. “Alle partijen zien in dat opvoeren van de concurrentiepositie en de prestaties in vergelijking met andere locaties in het netwerk van PSA de enige weg zijn om een duurzame toekomst voor de fabriek te verschaffen.”

Dat staat in een akkoord dat Opel na lange en moeizame onderhandelingen heeft bereikt met drie van de vijf Spaanse vakbonden over de arbeidsvoorwaarden voor de komende vijf jaar. De betrokken bonden vertegenwoordigen 75 procent van de werknemers die in meerderheid het akkoord hebben goedgekeurd. Het akkoord maakt deel uit van het PACE-Plan van PSA ‘en moet bijdragen aan het duidelijke doel van Opel om in 2020 weer winstgevend te zijn.’ In het akkoord wordt onder meer gesproken van een bescheiden loonontwikkeling, een meer prestatiegerichte variabele beloning, meer flexibiliteit in de werkmethoden en een verhoging van de arbeidstijd. Dat laatste is te meer opvallend omdat Opel in Duitsland juist te maken heeft met een harde eis van de vakbonden in de hele metaalsector om de arbeidstijd te verkorten.

Opel bouwde vorig jaar in Zaragoza 382.425 nieuwe auto’s, dat is zes procent meer dan in 2016. Bijna 200.000 daarvan waren Corsa’s terwijl er verder de Mokka, de Crossland en de Meriva van de band rollen. De fabriek produceert daarnaast ook de C3 Aircross voor het tegenwoordige zusterbedrijf Citroën.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding