Volgens de arbeiders staat Volvo zwaar onder druk van de Chinese eigenaar Geely om de productie zo ver mogelijk op te voeren. Zij hebben inmiddels een advocaat in de arm genomen om hun ontslag aan te vechten.

Acties

Vorige week hielden zo’n 200 werknemers een actie van een kleine anderhalf uur om de werkdruk onder de aandacht te brengen. "Toen we in september staakten, was de druk al heel hoog en sindsdien nam hij zelfs nog toe. Er moeten meer auto’s afgewerkt worden dan ooit tevoren. We zeggen dat al maanden aan onze teambegeleiders, maar onze boodschap bereikt nooit de oren van de hogere bazen. Daarom werd het werk stilgelegd," aldus de werknemers tegenover dagblad Het Laatste Nieuws.

Problemen

"De situatie was niet meer veilig. Op elke post hangt een touw dat ervoor zorgt dat de band even stilvalt. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn als men een opdracht niet tijdig kan uitvoeren of als er een technisch probleem is. Dat touw hangt er voor de veiligheid en om ervoor te zorgen dat auto’s perfect afgewerkt raken. Maar als we aan het touw trekken komt onze teambegeleider die band meteen weer starten. Hij staat onder druk van zijn supervisor om de band zo weinig mogelijk te laten stilvallen. We krijgen ook steeds te horen dat Geely de productie uit Gent weghaalt als er te veel problemen zijn," rapporteert HLN. Volvo Cars zelf geen nauwelijks commentaar: "Dat hier een angstcultuur zou heersen, is absolute onzin en verder wens ik geen commentaar te geven op deze zaak", aldus woordvoerder Mark De Mey.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding