Volgens diverse bronnen is Geely vooral geïnteresseerd in de batterij-technologie die Daimler ontwikkelt. De Chinese eigenaar van Volvo, de Londen Electric Taxi Company en Lotus, zou in dat kader graag samen met de Duitsers een batterijenfabriek bouwen in China zelf.

Toenaderingspoging 

Geruchten dat Geely interesse heeft in Daimler doen al geruime tijd de ronde maar volgens het Duitse Handelsblatt zijn de Chinezen nu daadwerkelijk aandelen aan het kopen en zo een belang aan het opbouwen. Dat volgt op een eerdere openlijke toenaderingspoging die door Daimler echter snel werd afgewezen. Geely wilde toen een belang van vijf procent nemen waarvoor Daimler nieuwe aandelen moest uitgeven maar dat zou volgens de Duitsers tot een verwatering van bestaande belangen leiden. Toen al heeft Daimler Geely laten weten ‘dat het desnoods aandelen op de beurs kon kopen’, een advies dat de Chinezen kennelijk direct hebben opgevolgd.

Onderhandelingstafel

Geely’s schatrijke eigenaar Li Shu Fu wil daarmee ook aantonen dat het hem ernst is om Daimler zo alsnog te bewegen naar de onderhandelingstafel te komen. Een woordvoerder van het Duitse bedrijf stelt ‘dat we elke aandeelhouder die zich op de lange termijn richt verwelkomen’. Overigens hebben ook Renault en Nissan bescheiden pakketten aandelen Daimler in handen in het kader van de technische samenwerking.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding