Worden alle buitengewone posten buiten beschouwing gelaten, dan komt General Motors op een aangepaste winst van 12,8 miljard dollar op een omzet van 145,6 miljard dollar.

Veranderingen

GM spreekt dan ook van recordprestaties in een jaar van ongekende veranderingen. GM verkocht niet alleen Opel maar ook haar activiteiten in Zuid-Afrika en India, bracht de voorraden in het Amerikaanse netwerk drastisch terug, kondigde een reeks elektrische auto’s aan en zet ook de laatste stappen naar autonoom rijden. In de VS zelf, meer en meer de hoofdmarkt voor de autobouwer, zet GM vooral in op nieuwe full-size pick-ups en crossovers waar de Amerikaan kennelijk graag in wil rijden.

Recordprestaties

Wereldwijd verkocht General Motors vorig jaar 8,9 miljoen auto’s, dat is vrijwel even veel als in 2016. Daarvan gingen er vier miljoen naar klanten in China, die werden bediend in samenwerking met joint-venture partners, en drie miljoen naar Noord-Amerika. 69.500 van die auto’s waren elektrisch met de Chevrolet Bolt EV met 26.000 exemplaren als topper. GM is tenslotte optimistisch dat het in 2018, vooral gezien de vele nieuwe modellen, opnieuw recordprestaties neer zal kunnen zetten.