Europa mikt op tien giga-batterijenfabrieken

Europa heeft zeker tien giga-fabrieken voor batterijen nodig om aan de vraag voor elektrische auto’s te kunnen voldoen. In 2025 moet daarmee een capaciteit van 35 GWh worden gehaald. Overheden en het bedrijfsleven moeten daarom sneller in deze industrie gaan investeren, is de boodschap van Europees commissaris voor energie Maros Sefcovic.

Bij de productie van batterijen voor EV’s hebben de Verenigde Staten – onder meer met de giga-fabriek van Tesla – en China een grote voorsprong op Europa, vreest Sefcovic. Hij wil er daarom aan trekken om de productie snel en op werkelijk grote schaal op te voeren, desnoods met financiële steun van de overheid. De Europese Investeringsbank (EIB) draagt al aan projecten bij, tekent het Financieel Dagblad aan.

Northvolt

Zo kan de Zweedse start-up Northvolt rekenen op €52,5 mln. Northvolt is opgezet door een voormalig bestuurslid van Tesla en mikt op een grootschalige batterijenproductie in 2023. Verder zijn er ook projecten in voorbereiding in onder meer Duitsland, Frankrijk, Polen, Tsjechië, Slowakije en Portugal. "De Europese markt is nog steeds heel erg gefragmenteerd. We moeten veel meer samen doen," aldus de EU-bestuurder die volgende week met een actieplan hoopt te komen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Europa mikt op tien giga-batterijenfabrieken - Automobielmanagement.nl

Europa mikt op tien giga-batterijenfabrieken

Europa heeft zeker tien giga-fabrieken voor batterijen nodig om aan de vraag voor elektrische auto’s te kunnen voldoen. In 2025 moet daarmee een capaciteit van 35 GWh worden gehaald. Overheden en het bedrijfsleven moeten daarom sneller in deze industrie gaan investeren, is de boodschap van Europees commissaris voor energie Maros Sefcovic.

Bij de productie van batterijen voor EV’s hebben de Verenigde Staten – onder meer met de giga-fabriek van Tesla – en China een grote voorsprong op Europa, vreest Sefcovic. Hij wil er daarom aan trekken om de productie snel en op werkelijk grote schaal op te voeren, desnoods met financiële steun van de overheid. De Europese Investeringsbank (EIB) draagt al aan projecten bij, tekent het Financieel Dagblad aan.

Northvolt

Zo kan de Zweedse start-up Northvolt rekenen op €52,5 mln. Northvolt is opgezet door een voormalig bestuurslid van Tesla en mikt op een grootschalige batterijenproductie in 2023. Verder zijn er ook projecten in voorbereiding in onder meer Duitsland, Frankrijk, Polen, Tsjechië, Slowakije en Portugal. "De Europese markt is nog steeds heel erg gefragmenteerd. We moeten veel meer samen doen," aldus de EU-bestuurder die volgende week met een actieplan hoopt te komen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding