Twee op de drie medewerkers heeft geen enkel vertrouwen in de door de top beloofde ‘verbetering van de ondernemingscultuur’. Ook vinden de meesten de verklaringen en uitleg van de top over alle schandalen weinig overtuigend.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Bochum waaraan liefst 51.000 werknemers van VW hebben deelgenomen. Velen klagen daarbij dat ze informatie over de reeks schandalen steeds weer uit de media moeten vernemen en nooit wat van hun eigen chef te horen krijgen. Bovendien vreest een meerderheid dat de Raad van Bestuur zich niet aan de beloften zal houden dat de werkgelegenheid van iedereen ook op lange termijn verzekerd is. Ook denkt zeker één op de drie werknemers van VW dat eigen gezondheidsklachten zeker voor een deel te maken hebben met de slechte werkcultuur bij hun bedrijf. Volgens dagblad Bild heeft Bernd Osterloh, de machtige baas van de vakbonden bij VW, de uitkomsten inmiddels lang en breed besproken met CEO Matthias Müller.