"De belangrijkste taak die Ghosn nu heeft is de alliantie versterken," zegt minister van economische zaken Bruno le Maire, die niet bepaald als vriend van Ghosn bekend staat. Le Maire had het liefste gezien dat er nu al een opvolger was benoemd maar heeft daarmee voorlopig bakzeil gehaald. Wel zijn er twee nieuwe sterke mannen benoemd bij de Raad van Commissarissen, de bankier Pierre Fleuriot en Thierry Derez die baas is van een grote verzekeringsmaatschappij. Met die nieuwkomers is in ieder geval de financiële expertise bij die toezichtsraad verder versterkt.

Hoewel de alliantie al veel vruchten lijkt af te werpen, zoals gezamenlijke platforms en modellen, valt er door samenwerking nog veel meer te verdienen. Een heet hangijzer is daarbij dat de huidige constructie eigenlijk alleen maar hangt op de figuur van Ghosn. Renault heeft weliswaar meer dan 40 procent van de aandelen van Nissan in handen en daar ook stemrecht maar omgekeerd bezit Nissan maar 15 procent van Renault zónder stemrecht. Bovendien is het belang van 34 procent in Mitsubishi in handen van de Japanners en niet van de grotere Franse partij, wat het allemaal nog ingewikkelder maakt. Het enige echte ‘cement’ is Ghosn zelf, die CEO is en blijft van Renault, ook CEO is van Mitsubishi en voorzitter van de Raad van Commissarissen van Nissan. 

"Die situatie is veel te wankel, dat zien zowel de commissarissen en grote aandeelhouders als de vakbonden en het personeel," schrijft de invloedrijke Franse krant Les Echos. Die partijen vrezen dat de alliantie, de op twee na grootste autobouwer ter wereld, gewoonweg uit elkaar zou vallen als de huidige leider ervan opstapt of anderszins zou verdwijnen. Het is nu dus aan Ghosn zelf om een nieuwe constructie op te zetten waarbij uiteindelijk de drie fabrikanten zo dicht mogelijk tegen elkaar aan zitten. Dat is een moeilijke opdracht, omdat bij Renault de Franse staat en bij Nissan de Japanse staat veel in de melk te brokkelen hebben. "Elke oplossing zal dan ook door die beide partijen goedgekeurd moeten worden," zei Ghosn er vrijdag zelf over bij de presentatie van de jaarcijfers. Maar daar voegde hij ook aan toe: "Onze wereldwijde alliantie is onomkeerbaar. We bewegen steeds verder naar één enkele eenheid."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding