De arbeiders en hun bonden vinden dat ze na de crisis van de voorbije jaren genoeg hebben ingeleverd en dat het nu tijd wordt hen te laten delen in het succes. Bij Renault heeft dat inmiddels al geleid tot korte werkonderbrekingen in vier Franse fabrieken terwijl bij PSA de arbeidsonrust eveneens toeneemt.

Woede

Renault heeft vorige week al recordcijfers gepubliceerd, met een winst die met 5,2 miljard euro de helft hoger lag dan in 2016. PSA komt volgende week donderdag met de cijfers die er naar verwachting eveneens goed uit zullen zien. Beide bedrijven hebben de afgelopen jaren een zogenaamd samenwerkingspact gesloten met de bonden waarbij de werknemers soms fors hebben ingeleverd in ruil voor banengarantie. Maar voor de bonden is het nu tijd dat ook die werknemers gaan meegenieten van het succes. "We moeten weer terug naar de salarisontwikkelingen zoals die voor 2012 golden," zegt een woordvoerder van de CGT bij Renault. Hij wijst er op dat in het pakt daar is afgesproken dat de werknemers er jaarlijks de inflatie plus een kleine toeslag daarop bij krijgen. Dat komt dit jaar neer op 2,1 procent, wat volgens de CGT te mager afsteekt tegen de resultaten. "De woede onder de werknemers neemt toe."