Berlijn houdt Geely in de gaten

De Duitse regering houdt een ‘waakzaam oog’ op de bedoelingen van de Chinese autofabrikant Geely en haar schatrijke eigenaar Li Shufu. Berlijn reageert daarmee op het feit dat Geely via de beurs een belang van 9,7 procent in Daimler heeft opgebouwd.

"Duitsland is een open economie die investeringen verwelkomt zolang als die passen in zoals het op de markt toegaat. Die openheid moet echter niet gebruikt worden als toegangspoort voor de industriepolitieke belangen van andere staten. Daarom houden we de ontwikkelingen scherp in de gaten," aldus minister voor economie Brigite Zypries.

Li heeft inmiddels duidelijk gemaakt dat hij vooral geïnteresseerd is in de plannen van Daimler en Mercedes-Benz op het gebied van elektrische auto’s. "We willen Daimler vergezellen op haar weg om de wereldleider op het gebied van elektromobiliteit te worden." In dat verband is het interessant dat Volvo, dat eigendom is van Geely, vorig jaar al heeft aangekondigd dat al haar auto’s vanaf 2019 in ieder geval met een elektrische motor uitgerust zullen zijn.

Daimler zelf heeft de komst van Geely als grootste aandeelhouder verwelkomt. Dat weerhoudt de Duitse autofabrikant er niet van tegelijk een investering van 1,9 miljard dollar aan te kondigen in de joint-venture met haar bestaande Chinese partner BAIC. Daimler en BAIC gaan samen een bestaande fabriek grondig moderniseren om er Mercedessen inclusief elektrische versies te bouwen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Berlijn houdt Geely in de gaten - Automobielmanagement.nl

Berlijn houdt Geely in de gaten

De Duitse regering houdt een ‘waakzaam oog’ op de bedoelingen van de Chinese autofabrikant Geely en haar schatrijke eigenaar Li Shufu. Berlijn reageert daarmee op het feit dat Geely via de beurs een belang van 9,7 procent in Daimler heeft opgebouwd.

"Duitsland is een open economie die investeringen verwelkomt zolang als die passen in zoals het op de markt toegaat. Die openheid moet echter niet gebruikt worden als toegangspoort voor de industriepolitieke belangen van andere staten. Daarom houden we de ontwikkelingen scherp in de gaten," aldus minister voor economie Brigite Zypries.

Li heeft inmiddels duidelijk gemaakt dat hij vooral geïnteresseerd is in de plannen van Daimler en Mercedes-Benz op het gebied van elektrische auto’s. "We willen Daimler vergezellen op haar weg om de wereldleider op het gebied van elektromobiliteit te worden." In dat verband is het interessant dat Volvo, dat eigendom is van Geely, vorig jaar al heeft aangekondigd dat al haar auto’s vanaf 2019 in ieder geval met een elektrische motor uitgerust zullen zijn.

Daimler zelf heeft de komst van Geely als grootste aandeelhouder verwelkomt. Dat weerhoudt de Duitse autofabrikant er niet van tegelijk een investering van 1,9 miljard dollar aan te kondigen in de joint-venture met haar bestaande Chinese partner BAIC. Daimler en BAIC gaan samen een bestaande fabriek grondig moderniseren om er Mercedessen inclusief elektrische versies te bouwen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding