Valeo, één van de grootste toeleveranciers aan de auto-industrie, heeft in de tweede helft van vorig jaar 548 miljoen euro uitgegeven aan onderzoek en ontwikkeling zoals rond de elektrificering van auto’s, verlaging van het brandstofverbruik en autonoom rijden. In combinatie met hogere inkoopkosten en tegenwerkende valutakoersen leidde dat er toe dat de winst over die periode met een kwart inzakte naar 380 miljoen terwijl de omzet wel acht procent steeg naar 9,09 miljard euro.

Ingezakte koers 

"De economische omgeving in de autowereld wordt steeds complexer," concludeert CEO Jacques Aschenbroich van de Franse onderneming die vestigingen heeft in 33 landen. Zijn getemperde uitspraken leidden er toe dat de koers van Valeo in Parijs in één keer met elf procent inzakte. Valeo zet vooral in op elektrisch rijden omdat daar volgens Aschenbroich nog veel meer groei in zit dan tot nu toe al werd voorspeld. Hij voorziet dat over een jaar of vijf tien procent van alle nieuw verkochte auto’s in ieder geval een elektrische motor zal hebben.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding