Die plannen worden tot nu toe echter gedwarsboomd door de Franse overheid die haar 15 procent belang in Renault niet wil verkopen aan Nissan.

De toekomstplannen voor de alliantie zijn onthuld door Reuters. Nissan heeft momenteel 15 procent van de aandelen Renault maar geen enkel stemrecht. De Fransen bezitten daarentegen 43 procent van Nissan met volledig stemrecht. Die ongelijkheid dateert van de tijd toen Nissan door Renault gered moest worden maar inmiddels zijn de machtsverhoudingen al lang gewijzigd. Daar komt nog bij dat de nieuwe partner Mitsubishi grotendeels in handen is van Nissan en niet van Renault.

Overname aandelen 

Nissan heeft concreet het idee op tafel gelegd om de aandelen van de staat over te nemen. Het ministerie van economische zaken in Parijs blijft daar echter fel tegen omdat het zeggenschap wil houden bij de autobouwer met vele fabrieken in Frankrijk. Renault heeft daarom ook de berichten ontkend. "Elke discussie over een aandelentransactie waar Renault, Nissan of de Franse staat bij betrokken zijn berust op pure speculatie. De alliantie heeft geen plannen om de wederzijdse aandelenbelangen te wijzigen," zegt woordvoerder Jonathan Adashek.