Invallen bij BMW wegens sjoemelen

De officier van justitie in München en heeft invallen gedaan bij het hoofdkantoor van BMW en ook bij enkele vestigingen in Oostenrijk. Meer dan honderd politiemensen en andere functionarissen doorzochten die kantoren op zoek naar bewijsmateriaal voor gesjoemel met enkele dieselmodellen.

Justitie is in actie gekomen nadat de autodienst KBA had ontdekt dat bij de BMW-modellen 750xd en M550xd ontoelaatbare sjoemelsoftware was toegepast. Volgens een eerste verklaring van BMW ging het om een vergissing. De officier van justitie houdt echter voet bij stuk en heeft een aantal niet nader genoemde medewerkers van de autofabrikant in verdenking gesteld. Als vervolg daarop heeft justitie besloten om in de vestigingen van BMW naar aanvullend materiaal te zoeken. "Dat materiaal moet nu eerst gelezen worden, het onderzoek bevindt zich op dit moment nog in een beginnend stadium," aldus een verklaring van de Staatsanwalt.

Ook invallen bij Volkswagen 

Vrijwel tegelijkertijd heeft zijn collega in Braunschweig meegedeeld ook weer een inval te hebben gedaan bij een flink aantal kantoren van de Volkswagen Groep. Bij die razzia’s, die al begin maart zijn uitgevoerd, is een grote hoeveel documenten en datamateriaal in beslag genomen. Bij dit onderzoek gaat het niet zo zeer om het sjoemelen zelf maar om marktmanipulatie. Het draait daarbij om een mededeling van VW uit december 2015, dus enkele weken na het bekend worden van dieselgate, dat er ‘aanknopingspunten zijn voor verdere onregelmatigheden en dat bij 800.000 auto’s onverklaarbare waarden uit de CO2-metingen waren gekomen.’ Een week later herriep VW dat bericht met de mededeling dat het uitsluitend ging om negen nieuwe modelvarianten. De officier van justitie stelt nu dat het tweede bericht ‘objectief inhoudelijk vals’ was. "We hebben aanwijzingen dat het om meer voertuigen gaat," aldus een woordvoerder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

T woord razzia heeft historisch gezien een heel beladen lading

Geplaatst door: hans gerrits op
Invallen bij BMW wegens sjoemelen - Automobielmanagement.nl

Invallen bij BMW wegens sjoemelen

De officier van justitie in München en heeft invallen gedaan bij het hoofdkantoor van BMW en ook bij enkele vestigingen in Oostenrijk. Meer dan honderd politiemensen en andere functionarissen doorzochten die kantoren op zoek naar bewijsmateriaal voor gesjoemel met enkele dieselmodellen.

Justitie is in actie gekomen nadat de autodienst KBA had ontdekt dat bij de BMW-modellen 750xd en M550xd ontoelaatbare sjoemelsoftware was toegepast. Volgens een eerste verklaring van BMW ging het om een vergissing. De officier van justitie houdt echter voet bij stuk en heeft een aantal niet nader genoemde medewerkers van de autofabrikant in verdenking gesteld. Als vervolg daarop heeft justitie besloten om in de vestigingen van BMW naar aanvullend materiaal te zoeken. "Dat materiaal moet nu eerst gelezen worden, het onderzoek bevindt zich op dit moment nog in een beginnend stadium," aldus een verklaring van de Staatsanwalt.

Ook invallen bij Volkswagen 

Vrijwel tegelijkertijd heeft zijn collega in Braunschweig meegedeeld ook weer een inval te hebben gedaan bij een flink aantal kantoren van de Volkswagen Groep. Bij die razzia’s, die al begin maart zijn uitgevoerd, is een grote hoeveel documenten en datamateriaal in beslag genomen. Bij dit onderzoek gaat het niet zo zeer om het sjoemelen zelf maar om marktmanipulatie. Het draait daarbij om een mededeling van VW uit december 2015, dus enkele weken na het bekend worden van dieselgate, dat er ‘aanknopingspunten zijn voor verdere onregelmatigheden en dat bij 800.000 auto’s onverklaarbare waarden uit de CO2-metingen waren gekomen.’ Een week later herriep VW dat bericht met de mededeling dat het uitsluitend ging om negen nieuwe modelvarianten. De officier van justitie stelt nu dat het tweede bericht ‘objectief inhoudelijk vals’ was. "We hebben aanwijzingen dat het om meer voertuigen gaat," aldus een woordvoerder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

T woord razzia heeft historisch gezien een heel beladen lading

Geplaatst door: hans gerrits op