Dat is een onhoudbare situatie, denkt John Thomson, beleggingsexpert bij Vilas Capital Management. Thomson komt met de vaker aangehaalde vergelijking met Ford. Dat liet vorig jaar zes miljoen auto’s van de band rollen en draaide daarmee een winst van 7,6 miljard dollar terwijl Tesla 100.000 auto’s leverde en daarop twee miljard dollar verlies leed. "Ik heb nog nooit in mijn loopbaan zo iets absurds gezien," is zijn harde oordeel.

Zijn voorspelling lijkt bevestigd te worden door een verdere koersval voor Tesla op Wall Street die nu al enkele dagen aanhoudt. "Het wordt een beetje een ‘self fulfilling profecy’ voor een onderneming die voor zijn geld afhankelijk is van het ophalen van meer kapitaal," schrijft zakenbank Morgan Stanley in een nota over Tesla.

Tesla heeft net weer een nieuwe gevoelige klap opgelopen door een dodelijke aanrijding met een Model X in Californië. Die auto schoot tegen de middenberm, kantelde en raakte in brand waarbij de bestuurder ernstig gewond raakte en later in het ziekenhuis overleed. De Amerikaanse verkeersveiligheidsdienst vindt die aanrijding ernstig genoeg om een officieel onderzoek te gelasten.