Xiaiopeng heeft al enkele zeer kapitaalkrachtige aandeelhouders achter zich: internetgigant Alibaba en elektronicafabrikant Foxcomm. Zij investeerden begin dit jaar samen 284 miljoen euro in de start-up. Alibaba wil daarmee, net als de grote Amerikaanse collega en concurrent Amazon, een stap zetten op de automarkt. Xiaopeng wil met de eerdere investeringen en de nieuwe middelen vooral inspelen op de grote nadruk die de Chinese regering legt op elektrische mobiliteit in de strijd tegen de luchtvervuiling in de grote steden.

De Chinese president Xi Jinping heeft overigens tijdens dezelfde conferentie nog eens gesteld dat hij de strenge beperkingen voor buitenlandse autobedrijven wil versoepelen. Die autofabrikanten mogen momenteel alleen in China zaken doen als ze samenwerken met een Chinese partner. Xi wil ook de invoertarieven op buitenlandse wagens verlagen. Die beperkingen spelen een belangrijke rol bij de kritiek van president Donald Trump op China’s handelsbeleid.