Hij wordt officieel beschuldigd van samenzwering om te frauderen tegen de Amerikaanse regering en de consumenten, valse informatieverstrekking en samenzwering om de milieuwet te overtreden. Justitie heeft tegelijk nog vijf anderen in beschuldiging gesteld.

Onthullingen 

Winterkorn stapte eind 2015 juist op nadat het schandaal in de Verenigde Staten naar buiten was gebracht. De rechtbank verdenkt hem er van dat hij al in mei 2014 op de hoogte was gesteld van testen die te maken hadden met gesjoemel met emissie-software in dieselauto’s van Volkswagen en haar zustermerken. Winterkorn zelf stelt dat hij dat pas enige dagen voor de onthullingen was. Ook in Duitsland is al eerder onthuld dat Winterkorn al zestien maanden voor de eerste berichten door zijn ondergeschikten was geïnformeerd. In de VS zijn tot nu toe wel enkele medewerkers van VW veroordeeld wegens hun rol in de zaak.