Het zestal wordt beschuldigd van samenzwering om te frauderen tegen de Amerikaanse regering en de consumenten, valse informatieverstrekking en samenzwering om de milieuwet te overtreden. Alle beklaagden hebben de afgelopen jaren een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van dieselmotoren en alles wat daarbij komt kijken binnen de VW-groep. In sommige gevallen is die betrokkenheid al in 2003 begonnen, blijkt uit informatie in Duitse media. De rol van de beklaagden is vooral duidelijk geworden uit de verhoren van de twee VW-managers die in de VS al zijn veroordeeld, heeft de rechtbank in Detroit in haar uitleg laten weten.

De Volkswagen Groep heeft verder niet officieel gereageerd op de stappen van justitie. Maar de nieuwe CEO Herbert Diess ging tijdens de aandeelhoudersvergadering in Berlijn wel uitgebreid in op de lessen van dieselgate. "De Volkswagen Groep is in prima conditie, zowel in operationele als in financiële zin. Onze strategie raakt in een hogere versnelling. We pakken systematisch de grote auto-onderwerpen van de toekomst aan. Het langste deel van die weg ligt echter nog voor ons. De cruciale jaren in onze transformatie moeten nog komen. Dat laatste geldt vooral voor de culturele omslag die we zullen moeten maken. Die is van doorslaggevend belang voor ons toekomstige succes. Volkswagen moet eerlijker, opener en meer waarheidsgetrouw worden."

Diess tipte het recente verleden vervolgens ook nadrukkelijk aan: "We kunnen alleen succesvol blijven met een gezonde bedrijfscultuur. Eerst en vooral moeten we daarvoor de fundering leggen, vooral gezien de ervaringen van de afgelopen jaren. We hebben robuuste structuren, processen en programma’s nodig. En wat nog belangrijker is: we moeten daar ook naar handelen. De sleutel is altijd ethiek, een duidelijk moraal kompas. Elke grote organisatie krijgt te kampen met onethisch gedrag en gevallen van het niet voldoen aan de regels. Bij Volkswagen hebben we daar echter recent duidelijk te veel van gehad. Dat veranderen is de eerste prioriteit voor de Raad van Bestuur en voor mij persoonlijk." De CEO wil daartoe in de eerste plaats haar interne klokkenluider-systeem verder uitbreiden. Verder krijgen de managers een expliciete rol bij het realiseren en controleren van ethisch gedrag. "Als managers zijn we rolmodellen voor onze medewerkers. Ongeacht het niveau binnen de hiërarchie moeten we betrouwbaar en eerlijk zijn. Je moet van ons op aan kunnen. Bij Volkswagen betekent dat: we doen wat we zeggen. En we zeggen wat we doen. Overal in de wereld."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding