Die schroeven zouden in voorkomende gevallen de stuurbekrachtiging kunnen beschadigen. Naar nu uit het kwartaalbericht van Tesla blijkt, waren die schroeven geleverd door Bosch dat daarom een rekening van de Amerikaanse autofabrikant kan verwachten.

Hoeveel schadevergoeding Tesla eist is nog niet bekend gemaakt. Ook is nog niet duidelijk of het bedrijf van Musk al naar de rechter is gestapt of nog probeert aan te sturen op een minnelijke schikking. Bosch heeft in ieder geval geen bedrag gereserveerd voor een potentiële claim van Tesla. De Duitse fabrikant heeft de reserve voor aansprakelijkheden en soortgelijke risico’s vorig jaar wel met 100 miljoen verhoogd naar 1,2 miljard euro maar dat houdt verband met een lopend onderzoek naar mogelijke kartelafspraken rond huishoudelijke apparaten.