Bij het cijfer van 75.000 is al rekening gehouden met de rond 25.000 arbeidsplaatsen die er juist door de elektrische motor bijkomen. Dat alles staat in een nieuwe studie van het Fraunhofer Instituut voor Arbeidswetenschap en Organisatie IAO die is uitgevoerd in opdracht van de vakcentrale IG Metall, de autofabrikanten en toeleveranciers. De gegevens zijn aangeleverd door onder meer BMW, Daimler, Volkswagen, Bosch, ZF Friedrichshafen, Schaeffler en Mahle.

Het scenario met 75.000 verdwijnende arbeidsplaatsen is gebaseerd op de veronderstelling dat in 2030 één op de vier Duitse personenauto’s elektrisch is en nog eens 15 procent hybride. Dat komt nagenoeg overeen met de voorspellingen van de autofabrikanten zelf. Worden de milieu-eisen voor auto’s nog strenger en komen er daardoor nog meer elektrische op de weg, dan kan het banenverlies tot boven de 100.000 oplopen, stelt het IAO.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding