JLR draait de laatste tijd minder goed, met in het eerste kwartaal een daling van de winst met 50 procent. Eerder al deelde het bedrijf mee dat er bij de Britse fabrieken zo’n duizend banen worden geschrapt. Verschuiven van productie naar een land met lagere lonen dan Groot-Brittannië komt dan ook uitstekend van pas. Toch wordt er in Solihull wel fors geïnvesteerd, onder meer om daar elektrische versies van Jaguar en Land Rover te bouwen.

Volgens het dochterbedrijf van het Indiase Tata Motors heeft het besluit verder niets te maken met de komende Brexit maar in Groot-Brittannië vreest men toch dat dat wel een grote rol speelt. De gezamenlijke Britse auto-industrie waarschuwt al tijden voor de gevolgen van het uittreden uit de EU omdat dat zowel de in- en uitvoer van auto’s als de uitwisseling van onderdelen een stuk moeilijker zal maken. Eén parlementslid noemt het besluit van JLR in ieder geval al ‘schokkend’.