Het gaat om auto’s uit de A-, B- en C-klasse met een viercilinder motor die tot eind mei van de band zijn gerold. "Wij verbieden u de betrokken voertuigen toe te laten of aan klanten uit te leveren tot een passende herstelactie in de werkplaats beschikbaar is en bij de voertuigen is uitgevoerd," aldus de brief aan de dealers die in de Duitse pers is uitgelekt.

Die herstelactie wordt daarin nader gespecificeerd als een update van de software ‘teneinde te komen tot een snelle en effectieve verbetering van de uitstoot bij het werkelijke rijgedrag’. Wanneer de betrokken auto’s wel geleverd kunnen worden, is nog niet duidelijk. De schorsing is een direct gevolg van het overleg waarvoor CEO Dieter Zetsche onlangs was ontboden bij de Duitse minister voor verkeerszaken Andreas Scheuer. Een woordvoerder van Daimler heeft de informatie bevestigd en daaraan toegevoegd dat het in Duitsland zelf naar schatting om enkele honderden auto’s gaat.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding