De heffing die de EU op de motoren van Harley legt, betekent dat elke in Europa verkochte maar uit de VS afkomstige motor 2.200 dollar ofwel een goede 2.000 euro meer gaat kosten.

Om dat te omzeilen, gaat Harley-Davidson meer motoren buiten de VS bouwen. "We blijven toegewijd aan fabricage in de Verenigde Staten, wat de rijders in de hele wereld ook hogelijk op prijs stellen. Het opvoeren van de internationale productie om de Europese lasten te voorkomen is niet onze eerste keus maar is wel de enige houdbare optie om motorfietsen betaalbaar te houden voor klanten in de Europese Unie en daar ook als bedrijf levensvatbaar te blijven," aldus Harley-Davidson in een verklaring aan de aandelenbeurs in New York. Voordat de productie buiten de VS opgevoerd is zijn we wel negen tot achttien maanden verder en bovendien vergt dat extra investeringen, waarschuwt het bedrijf.