EU laakt Trumps plannen voor autoheffing

De heffingen op de invoer van buitenlandse auto’s, waar de Amerikaanse president Trump mee dreigt, zullen de Amerikaanse economie sterk ondermijnen.

EU laakt Trumps plannen voor autoheffing

Europese autofabrikanten leveren met 120.000 directe en 420.000 indirecte banen een grote bijdrage aan de economie in de VS. Bovendien exporteren ze 60 procent van de in Amerikaanse fabrieken gebouwde auto’s waarmee ze honderden miljarden bijdragen aan de handelsbalans.

Dat stelt de Europese Commissie in een officieel commentaar op het door Trump ingezette onderzoek ‘of de invoer van auto’s een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid’. Als dat zo blijkt te zijn, dan wil Trump op die auto’s een heffing leggen van 20 procent. Brussel noemt dat onderzoek onwettelijk, niet op feiten gebaseerd en in strijd met de internationale handelsregels. "Handelsmaatregelen nemen vanwege de nationale veiligheid maar om economische redenen bedreigt de handel, de groei en de banen in de VS en daar buiten. Ook verzwakt het de banden met vrienden en partners en leidt het de aandacht af van de gezamenlijke uitdagingen die in werkelijkheid het Westerse economische model bedreigen."

Brussel benadrukt ook dat de invoer op geen enkele manier een risico vormt voor de gezonde Amerikaanse auto-industrie zelf maar dat heffingen die sector juist wel ernstig in gevaar kunnen brengen.

EU laakt Trumps plannen voor autoheffing - Automobielmanagement.nl

EU laakt Trumps plannen voor autoheffing

De heffingen op de invoer van buitenlandse auto’s, waar de Amerikaanse president Trump mee dreigt, zullen de Amerikaanse economie sterk ondermijnen.

EU laakt Trumps plannen voor autoheffing

Europese autofabrikanten leveren met 120.000 directe en 420.000 indirecte banen een grote bijdrage aan de economie in de VS. Bovendien exporteren ze 60 procent van de in Amerikaanse fabrieken gebouwde auto’s waarmee ze honderden miljarden bijdragen aan de handelsbalans.

Dat stelt de Europese Commissie in een officieel commentaar op het door Trump ingezette onderzoek ‘of de invoer van auto’s een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid’. Als dat zo blijkt te zijn, dan wil Trump op die auto’s een heffing leggen van 20 procent. Brussel noemt dat onderzoek onwettelijk, niet op feiten gebaseerd en in strijd met de internationale handelsregels. "Handelsmaatregelen nemen vanwege de nationale veiligheid maar om economische redenen bedreigt de handel, de groei en de banen in de VS en daar buiten. Ook verzwakt het de banden met vrienden en partners en leidt het de aandacht af van de gezamenlijke uitdagingen die in werkelijkheid het Westerse economische model bedreigen."

Brussel benadrukt ook dat de invoer op geen enkele manier een risico vormt voor de gezonde Amerikaanse auto-industrie zelf maar dat heffingen die sector juist wel ernstig in gevaar kunnen brengen.