De vermoedelijke locatie is in Erfurt in Thüringen. Het besluit volgt op de ondertekening van een miljardencontract met BMW voor de levering van autobatterijen. Ook Daimler behoort tot de klanten van de Chinese leverancier. Enkele weken geleden liet ook Tesla weten voor Duitsland te kiezen als voorkeurslocatie voor een Europese batterijenfabriek.

De plannen doorkruisen echter wel de ideeën voor een Europese batterij-alliantie waar Brussel samen met de grote autofabrikanten en toeleveranciers aan werkt. Maar CEO Harald Krüger van BMW vindt dat hij daar niet op kan wachten. "Ik moet vooruit plannen met partners die nu al beschikbaar zijn," stelt hij. BMW gaat een in samenwerking met CATL ontwikkelde nieuwe generatie batterijen gebruiken voor haar iNext elektrische auto’s die overigens pas in 2021 op de markt moet komen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding