Schadeclaims van steeds meer boze aandeelhouders, een onderzoek van de Amerikaanse toezichthouder op de beurs SEC en één van de grootste financiers ter wereld die wel een belang heeft genomen in Tesla maar mogelijk niet mee wil werken aan het van de beurs halen van de fabrikant van elektrische auto’s.

Een aantal grote aandeelhouders, vooral zogenaamde short-shellers die er op hadden gegokt dat de koers van Tesla door de productie- en andere problemen omlaag zou gaan, voelen zich door Musk beduveld. Direct na zijn tweet schoot de koers van Tesla immers 14 procent omhoog, iets waar inmiddels overigens al weer meer dan twee derde van af is. De ‘verliezers’ zijn naar de rechter gestapt om vergoeding te eisen, wat zeker in de tientallen miljoenen zal lopen als hun eis wordt toegewezen. Zij vinden steun bij de SEC die onderzoekt of de opwellingen van Musk gezien kunnen worden als ontoelaatbare koersmanipulatie. Dat zou vooral het geval kunnen zijn als de mededeling dat er voldoende financiën zijn op niets gebaseerd blijken.

En over dat laatste rijzen ook steeds meer vraagtekens. Financiële persbureaus melden dat het Saoedi-Arabische staatsfonds PIF weliswaar een paar procent van de aandelen van Tesla heeft gekocht, op zich al een miljardendeal, maar geen interesse zou hebben om het bedrijf van de beurs te halen. "Volgens twee bronnen met kennis van de beleggingsstrategie van PIF is het fonds niet bij de deal betrokken," schrijft het Financieel Dagblad.

Ook Softbank, één van de andere grootste tech-investeerders in de wereld, zal zeker niet meedoen omdat het net een groot belang heeft gekocht in GM Cruise, de specialist in autonoom rijden van General Motors. Andere bronnen melden echter dat PIF wel degelijk praat met Tesla over de mogelijke financiering van het van de beurs halen. Voor zover bekend hebben Tesla c.q. Musk echter nog niet gesproken met andere bekende grote banken over hun ‘private’ plannen laat staan dat er een leider voor zo’n bankenconsortium is aangewezen.