Elon Musk moet stap terug doen bij Tesla

Elon Musk moet zijn rol als Chairman ofwel voorzitter van de raad van bestuur bij Tesla binnen anderhalve maand opgeven. Hij mag echter wel aanblijven als Chief Executive Officer en houdt dus de dagelijkse leiding in handen. Musk en Tesla moeten verder elk 20 miljoen dollar boete betalen.

Musk

Dat is afgesproken met de Amerikaanse beurswaakhond SEC als ‘straf’ voor de verwarring die Musk heeft gezaaid met zijn tweets, eerst dat hij Tesla van de beurs zou halen en daarvoor ook het geld al bij elkaar had en een paar dagen later dat dat toch niet zou gebeuren. Die uitlatingen leidden tot grote koersschommelingen voor Tesla op Wall Street. De SEC vindt dan ook dat er sprake is geweest van misleiding. Eén van de bijkomende maatregelen is dat Musk niet meer over Tesla mag tweeten buiten de communicatie-afdeling van het bedrijf om. De beursautoriteit heeft echter een eerdere eis dat Musk helemaal van het toneel moest verdwijnen bij ‘zijn’ autobedrijf laten varen.

Waarschijnlijk komen Musk en Tesla niet weg met de ‘settlement’ met de SEC want ook aandeelhouders die financiële schade hebben geleden door de twitter-verwarring eisen daarvoor een vergoeding. Dat bedrag kan in de vele miljarden dollars gaan lopen. Bovendien duikelde de koers afgelopen vrijdag weer 15 procent omlaag wat grootaandeelhouder Musk zelf een kapitaal kost.

Elon Musk moet stap terug doen bij Tesla - Automobielmanagement.nl

Elon Musk moet stap terug doen bij Tesla

Elon Musk moet zijn rol als Chairman ofwel voorzitter van de raad van bestuur bij Tesla binnen anderhalve maand opgeven. Hij mag echter wel aanblijven als Chief Executive Officer en houdt dus de dagelijkse leiding in handen. Musk en Tesla moeten verder elk 20 miljoen dollar boete betalen.

Musk

Dat is afgesproken met de Amerikaanse beurswaakhond SEC als ‘straf’ voor de verwarring die Musk heeft gezaaid met zijn tweets, eerst dat hij Tesla van de beurs zou halen en daarvoor ook het geld al bij elkaar had en een paar dagen later dat dat toch niet zou gebeuren. Die uitlatingen leidden tot grote koersschommelingen voor Tesla op Wall Street. De SEC vindt dan ook dat er sprake is geweest van misleiding. Eén van de bijkomende maatregelen is dat Musk niet meer over Tesla mag tweeten buiten de communicatie-afdeling van het bedrijf om. De beursautoriteit heeft echter een eerdere eis dat Musk helemaal van het toneel moest verdwijnen bij ‘zijn’ autobedrijf laten varen.

Waarschijnlijk komen Musk en Tesla niet weg met de ‘settlement’ met de SEC want ook aandeelhouders die financiële schade hebben geleden door de twitter-verwarring eisen daarvoor een vergoeding. Dat bedrag kan in de vele miljarden dollars gaan lopen. Bovendien duikelde de koers afgelopen vrijdag weer 15 procent omlaag wat grootaandeelhouder Musk zelf een kapitaal kost.