Die e-DCT’s worden ontwikkeld en ontworpen bij de vestigingen van Punch Powertrain in België en Nederland. Volgens beide bedrijven zal die technologie ‘een benchmark zetten voor dual-clutch versnellingen voor personenauto’s en lichte bestelwagens.’ Daarbij kan de versnellingsbak tot 15 procent aan brandstof besparen en ook zorgen voor minder uitstoot in de stedelijke omgeving door het gebruik van ZEV-mode in druk stadsverkeer, benadrukken Punch Powertrain en PSA.

De e-DCT moet vanaf 2022 gebouwd worden in een fabriek van PSA in Metz die een capaciteit krijgt van 600.000 exemplaren. De verdere aanpassingen en inrichting van die fabriek worden ook verzorgd door Punch Powertrains. De joint-venture Punch Powertrain PSA e-transmissions wordt gevestigd in Metz. De plannen moeten nog wel worden goedgekeurd door de concurrentiediensten. Punch Powertrain is ook op grote schaal actief in China en breidt haar activiteiten in dat land voortdurend verder uit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding