Hij reageert daarmee op het besluit van de Europese ministerraad dat de uitstoot van nieuwe personenwagens tegen 2030 straks 35 procent minder moet zijn dan momenteel. "Een transformatie van deze snelheid is erg moeilijk beheersbaar, omdat binnen tien jaar bijna een derde van ons personeelsbestand in de productie, of 100.000 banen, geschrapt moeten worden", aldus Diess.

Hij benadrukte daarbij dat zijn verhaal geen chantage is maar gebaseerd is op de feiten. "Een dergelijke drastische verlaging is een pijnlijke revolutie en geen gecontroleerde transitie." Eerder al noemde de machtige Duitse auto-organisatie VDA de nieuwe Europese eisen onhaalbaar en onrealistisch. Het VDA vindt dat Europa dan ook moet opdraaien voor de kosten van het verlies aan werkgelegenheid.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding