Ford heeft een overnamebod van Punch Powerglide, dat eveneens versnellingsbakken bouwt in Straatsburg, van de hand gewezen. Punch Powerglide is een dochterbedrijf van de Belgische toeleverancier aan de auto-industrie Punch.

"Als Ford denkt dat ze de fabriek zo maar op slot kunnen doen en dat de plaatselijke autoriteiten dan niet zouden reageren, dan hebben ze dat verkeerd gedacht," aldus minister Bruno le Maire van economische zaken na een overleg met de directie van de Franse Ford-fabriek. Burgemeester Alain Juppé van Bordeaux was daar ook bij aanwezig maar liep voortijdig weg wegens de weigerachtige houding van het autobedrijf. "Ze nemen ons gewoon in de maling," riep Juppé daarbij uit.

De Fordfabriek in Blanquefort is daarmee een nieuw slagveld geworden tussen de Franse bonden en overheid aan de ene kant en Amerikaanse ‘kapitalisten’ aan de andere. Eerder al werd maandenlang strijd gevoerd rond een bandenfabriek van Goodyear in Amiens, inclusief een bezetting en grote brandstapels voor de deur, maar die fabriek werd uiteindelijk toch gesloten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding