Volgens Dyson steekt Singapore er boven uit wegens de aanwezigheid van engineering talent, regionale toeleveranciers en ook omdat het dicht bij de belangrijkste groeimarkten in China en elders in Azië ligt. Bovendien heeft de onderneming er al een fabriek voor stofzuigermotoren.

Dat er in de drukke stadstaat nog geen enkele andere grotere autofabriek te vinden is en dat de grond en het leven in het algemeen er duur is, speelt volgens de Britse ondernemer geen rol. Dyson, een zware voorstander van Brexit, laat wel een grote testbaan aanleggen in het Engelse Malmesbury in Wiltshire en ontwikkelt daar ook zijn nieuwe auto maar laat Engeland wat de productie betreft links liggen. ‘’Dat heeft helemaal niets met Brexit te maken,” bezweert hij tegenover de vele critici van zijn plannen. Die Britse auto-activiteiten zullen op den duur ook werk bieden aan zo’n 2.000 man. Dyson heeft eerder meegedeeld rond de 2,2 miljard euro in het autoproject te steken.