Winterkorn had al in mei 2014 financiële reserves in moeten bouwen en bovendien een fout gebleken bericht van de Porsche-holding moeten corrigeren omdat hij toen al wist dat er werd gesjoemeld met dieselmotoren. Officieel kwam dat echter pas in september 2015, dus zestien maanden later, naar buiten.

Toen pas lichtte de Volkswagen Groep ook de buitenwereld en dus de aandeelhouders in. "De holding heeft daarmee niet voldaan aan de publicatieplicht. Er had al rond mei 2014 een winstwaarschuwing uit moeten gaan. Winterkorn heeft integendeel de juridische misstanden gewoon door laten gaan. Dat komt niet overeen met het beeld dat van zorgvuldig handelende leiders van bedrijven verwacht mag worden," aldus het oordeel van de rechter. Hij baseert dat oordeel op een aantal interne stukken van de toenmalige kwaliteitschef van de Volkswagen Groep van eind mei 2014 waarin het gesjoemel wordt gemeld met daarbij de notitie ‘dat de Amerikaanse autoriteiten steeds meer vragen beginnen te stellen’.

Porsche SE heeft al aangekondigd tegen de uitspraak in beroep te gaan, desnoods tot aan het Bondsgerechtshof.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding