‘Het gaat daarbij om een uitgebreide en veelomvattende samenwerking’, aldus het Duitse Handelsblatt. De plannen komen ter tafel bij de volgende vergadering van de Raad van Bestuur van de Volkswagen Groep op 16 november en zullen kort daarna naar buiten worden gebracht, zegt het economische dagblad.

Financieel directeur Frank Witter van de Volkswagen Groep stelde deze week dat zijn onderneming ‘zich openstelt voor samenwerking met veel meer partners.’ Hij wilde daarbij niet ontkennen dat het ook om Ford zou kunnen gaan. "Of we toegang willen verlenen aan andere merken buiten de Volkswagen Groep is theoretisch mogelijk. Maar er is nog geen beslissing genomen."

Ford en Volkswagen zijn eerder dit jaar begonnen met een nauwe samenwerking bij bestelauto’s. Kort daarna deelden beide bedrijven mee dat ze kijken naar andere terreinen waarop ze samen zouden kunnen opereren. "Daarbij wordt niets uitgesloten," was in de hoofdkwartieren in Wolfsburg en Dearborn te horen. De Duitse bronnen melden nu dat de autofabrikanten een gezamenlijk platform willen ontwikkelen en gebruiken voor elektrische auto’s. De laatste tijd duiken ook geruchten op dat Ford de Europese activiteiten rond personenauto’s, waar al jaren fors verlies op wordt geleden, af wil stoten om zich te concentreren op Noord-Amerika en China.