Vele duizenden burgers steunen een oproep om vanaf 17 november benzinestations te blokkeren om lagere prijzen af te dwingen. Internet-petities waarin van de regering wordt geëist dat de accijnzen op brandstof omlaag gaan zijn inmiddels door meer dan 750.000 mensen getekend.

Diesel

Vooral diesel is de laatste tijd in Frankrijk flink duurder geworden om die brandstof minder populair te maken. Bij de meeste pompen is diesel daardoor nu net zo duur of zelfs duurder dan gewone benzine. President Macron toont wel begrip voor de protesten ‘omdat mensen vrezen voor hun koopkracht’ maar wil voorlopig echter van geen wijken weten: "Wat vervuiling veroorzaakt moet je hoger belasten." Eén van zijn woordvoerders benadrukt bovendien dat de accijns nog altijd niet meer bedraagt dan 7,9 cent terwijl diesel aan de pomp nu rond de 1,50 euro per liter kost. De politiek is echter volop op de volkswoede gedoken. "Met de verhoging van de dieselaccijns levert werken nu minder op dan in de ww lopen. Dit is een klap in het gezicht van de 13 miljoen Fransen die afhankelijk zijn van hun auto om dagelijks op hun werk te komen," roept één kamerlid.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding