Japans arrestatiebevel voor topman Ghosn van Renault

De Japanse autoriteiten hebben een arrestatiebevel uitgevaardigd voor topman Carlos Ghosn van de Franse autofabrikant Renault en diens samenwerkingspartners Nissan en Mitsubishi.

Ghosn wordt naar verluidt verdacht van financieel gesjoemel door een lager inkomen te melden dan daadwerkelijk het geval is. Het arrestatiebevel werd uitgevaardigd door de openbaar aanklager in Tokio. Ghosn zou bereid zijn vrijwillig een verklaring af te leggen.

Topman 

De 64-jarige Ghosn behoort tot de meest prominente topmannen uit de auto-industrie. Hij is sinds 2005 baas van Renault en onder zijn bewind werd de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi gesmeed, waar hij leiding aan geeft. Dit jaar werd zijn contract voor vier jaar verlengd tot 2022.

Klokkenluider 

Volgens Nissan heeft ‘een klokkenluider’ de zaak aan het licht gebracht. CEO Carlos Ghosn zou de afgelopen jaren een te laag inkomen hebben opgegeven bij officiële instanties. Vertegenwoordigend directeur Greg Kelly zou hem hierbij hebben geholpen. Daarnaast zou Carlos Ghosn ook op andere, niet nader toegelichte vlakken, de mist in zijn gegaan. Nissan lijkt zeer stellig van zijn zaak en zegt mee te werken aan het onderzoek. Nissan-CEO Hiroto Saikawa pleit ervoor om zowel Kelly als Ghosn direct uit hun functie te ontheffen.

Update 

De Amerikaanse krant USA Today meldt dat de 64-jarige Carlos Ghosn zelfs al is ontslagen en inmiddels ook is gearresteerd. De krant baseert zich daarbij op berichten van Japans staatsmedium NHK. Hij zou niet alleen gefraudeerd hebben, maar hij zou ook ‘bedrijfsmiddelen’ privé ingezet hebben. De zaken zouden zich niet alleen de laatste maanden, maar zelfs de laatste jaren hebben afgespeeld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Japans arrestatiebevel voor topman Ghosn van Renault - Automobielmanagement.nl

Japans arrestatiebevel voor topman Ghosn van Renault

De Japanse autoriteiten hebben een arrestatiebevel uitgevaardigd voor topman Carlos Ghosn van de Franse autofabrikant Renault en diens samenwerkingspartners Nissan en Mitsubishi.

Ghosn wordt naar verluidt verdacht van financieel gesjoemel door een lager inkomen te melden dan daadwerkelijk het geval is. Het arrestatiebevel werd uitgevaardigd door de openbaar aanklager in Tokio. Ghosn zou bereid zijn vrijwillig een verklaring af te leggen.

Topman 

De 64-jarige Ghosn behoort tot de meest prominente topmannen uit de auto-industrie. Hij is sinds 2005 baas van Renault en onder zijn bewind werd de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi gesmeed, waar hij leiding aan geeft. Dit jaar werd zijn contract voor vier jaar verlengd tot 2022.

Klokkenluider 

Volgens Nissan heeft ‘een klokkenluider’ de zaak aan het licht gebracht. CEO Carlos Ghosn zou de afgelopen jaren een te laag inkomen hebben opgegeven bij officiële instanties. Vertegenwoordigend directeur Greg Kelly zou hem hierbij hebben geholpen. Daarnaast zou Carlos Ghosn ook op andere, niet nader toegelichte vlakken, de mist in zijn gegaan. Nissan lijkt zeer stellig van zijn zaak en zegt mee te werken aan het onderzoek. Nissan-CEO Hiroto Saikawa pleit ervoor om zowel Kelly als Ghosn direct uit hun functie te ontheffen.

Update 

De Amerikaanse krant USA Today meldt dat de 64-jarige Carlos Ghosn zelfs al is ontslagen en inmiddels ook is gearresteerd. De krant baseert zich daarbij op berichten van Japans staatsmedium NHK. Hij zou niet alleen gefraudeerd hebben, maar hij zou ook ‘bedrijfsmiddelen’ privé ingezet hebben. De zaken zouden zich niet alleen de laatste maanden, maar zelfs de laatste jaren hebben afgespeeld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding