Sjoemelbedrijfje Ghosn op adres Nissan Amsterdam

Het Nederlandse bedrijfje Zi-A Capital BV dat Carlos Ghosn en zijn ‘stroman’ Greg Kelly gebruikt zouden hebben voor het kopen van vier luxe woningen in Amsterdam, Parijs, Rio de Janeiro en Beiroet is geregistreerd bij het Nissan Motor Parts Centrum in het havengebied van Amsterdam.

Dat blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel. Via dat centrum worden onderdelen voor Nissan door heel Europa gedistribueerd.

Volgens de Japan Times is Carlos Ghosn in december 2010 wel één van de oprichters geweest van Zi-A Capital maar trad hij een jaar later af. Kelly, de Amerikaanse directeur van Nissan die tegelijk met Ghosn is opgepakt, is nog wel altijd bestuurder van de Nederlandse BV. Het bedrijfje is niet meer dan een financieel vehikel want het telt verder geen medewerkers. Nissan zou in de loop der jaren ruim 44 miljoen dollar aan Zi-A Capital hebben overgemaakt waarvan Ghosn c.q. Kelly vooral de dure huizen kochten. De woningen in Beiroet en Rio de Janeiro zouden samen al 17,7 miljoen dollar hebben gekost. Ghosn zou de huizen zelf hebben uitgezocht en ook persoonlijk met de verkopers hebben onderhandeld. Een groot deel van de geldstromen verliep vervolgens via de Britse Maagdeneilanden, een bekend belastingparadijs.

De goed-ingelichte Japanse krant meldt verder dat Ghosn en Kelly alle beschuldigingen aan hun adres hebben ontkend. Dat zou verklaard zijn door ‘bronnen dicht bij de zaak’. Hoe de krant dat uit de zwaarbewaakte gevangenis te weten is gekomen, blijft daarbij wel de vraag. Voor zover bekend mogen beide arrestanten nog altijd niet met advocaten praten. De Japanse justitiële autoriteiten onderzoeken inmiddels wel hoe het kan dat de praktijken met vermeende malversaties en valse verklaringen zo lang hebben kunnen duren voordat ze naar buiten kwamen. Ghosn is al sinds 1999 directeur van Nissan en krijgt ook al een jaar of tien het miljoenensalaris dat volgens justitie veel te laag is opgegeven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Sjoemelbedrijfje Ghosn op adres Nissan Amsterdam - Automobielmanagement.nl

Sjoemelbedrijfje Ghosn op adres Nissan Amsterdam

Het Nederlandse bedrijfje Zi-A Capital BV dat Carlos Ghosn en zijn ‘stroman’ Greg Kelly gebruikt zouden hebben voor het kopen van vier luxe woningen in Amsterdam, Parijs, Rio de Janeiro en Beiroet is geregistreerd bij het Nissan Motor Parts Centrum in het havengebied van Amsterdam.

Dat blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel. Via dat centrum worden onderdelen voor Nissan door heel Europa gedistribueerd.

Volgens de Japan Times is Carlos Ghosn in december 2010 wel één van de oprichters geweest van Zi-A Capital maar trad hij een jaar later af. Kelly, de Amerikaanse directeur van Nissan die tegelijk met Ghosn is opgepakt, is nog wel altijd bestuurder van de Nederlandse BV. Het bedrijfje is niet meer dan een financieel vehikel want het telt verder geen medewerkers. Nissan zou in de loop der jaren ruim 44 miljoen dollar aan Zi-A Capital hebben overgemaakt waarvan Ghosn c.q. Kelly vooral de dure huizen kochten. De woningen in Beiroet en Rio de Janeiro zouden samen al 17,7 miljoen dollar hebben gekost. Ghosn zou de huizen zelf hebben uitgezocht en ook persoonlijk met de verkopers hebben onderhandeld. Een groot deel van de geldstromen verliep vervolgens via de Britse Maagdeneilanden, een bekend belastingparadijs.

De goed-ingelichte Japanse krant meldt verder dat Ghosn en Kelly alle beschuldigingen aan hun adres hebben ontkend. Dat zou verklaard zijn door ‘bronnen dicht bij de zaak’. Hoe de krant dat uit de zwaarbewaakte gevangenis te weten is gekomen, blijft daarbij wel de vraag. Voor zover bekend mogen beide arrestanten nog altijd niet met advocaten praten. De Japanse justitiële autoriteiten onderzoeken inmiddels wel hoe het kan dat de praktijken met vermeende malversaties en valse verklaringen zo lang hebben kunnen duren voordat ze naar buiten kwamen. Ghosn is al sinds 1999 directeur van Nissan en krijgt ook al een jaar of tien het miljoenensalaris dat volgens justitie veel te laag is opgegeven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding