Daarnaast gaat er ook nog 1,5 miljard dollar af van de geplande investeringen. General Motors acht die drastische ingrepen nodig gezien de daling van de autoverkopen maar wordt ook getroffen door duurder staal vanwege de heffingen die president Trump zijn opgelegd.

Twee autofabrieken in de Verenigde Staten zelf en één in Canada worden voorlopig stilgelegd. Hetzelfde gebeurt met twee motorenfabrieken in de VS. Bij die sluitingen gaan zo’n 9.000 banen verloren maar daar komen er ook nog meer dan 5.000 op de kantoren bij. Fabrieken die wel blijven draaien, schakelen zo veel mogelijk over op de productie van SUV’s en pick-up trucks die het wel goed doen op de markt. Bovendien wordt nog meer geïnvesteerd in het optimaliseren van de modellen. De maatregelen gaan naar verwachting leiden tot drie tot 3,8 miljard dollar aan buitengewone kosten. GM wijst er daarbij op dat het de afgelopen jaren al 6,6 miljard in dat soort veranderingen heeft geïnvesteerd waarmee ook 17.600 nieuwe banen zijn gecreëerd.

"De acties die we vandaag nemen zetten onze transformatie om hoogst-alert, weerbarstig en winstgevend te zijn door terwijl het ons ook de flexibiliteit biedt om in de toekomst te investeren. Wij vinden het belangrijk om de veranderende marktomstandigheden en voorkeuren van de klanten voor te blijven zodat we ons bedrijf in een goede positie kunnen brengen voor succes op de lange termijn," aldus CEO Mary Barra.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding