De zaak draait om een beheersmaatschappij voor de investeringen van Ghosn. Dat bedrijfje had een overeenkomst met een niet nader genoemde bank voor de handel in valuta-derivaten. De beheersmaatschappij werd echter in 2008 geconfronteerd met een zwaar verlies toen de koers van de Yen opeens scherp steeg door de ondergang van de Amerikaanse investeringsbank Lehman Brothers die de financiële crisis inluidde.

De voor Ghosn werkende bank vroeg zijn bedrijfje om meer onderpand maar in plaats daarvan droeg hij de portefeuille met schulden en al over aan Nissan zelf. De bank accepteerde dat voorstel waardoor Nissan een schuldenpost van 15 miljoen dollar op haar bord kreeg. Ghosn wees daarbij een voorstel van de bank om de overdracht eerst te laten goedkeuren door de hele directie van Nissan van de hand. Volgens Japanse bronnen was de SESC al jaren op de hoogte van de illegale transactie maar is er tot nu toe nooit wat mee gedaan.

Verder is ook bekend geworden dat bestuurders van Nissan, Renault en vermoedelijk ook Mitsubishi donderdag bijeen komen om over de toekomst van hun alliantie te praten. Ze nemen dan zo goed als zeker ook een besluit over de positie van Ghosn die er nog steeds CEO is. Of de bijeenkomst wordt gehouden op het hoofdkantoor van de alliantie in Amsterdam of bij Renault in Parijs is niet bekend gemaakt.