Daarnaast overweegt Volkswagen een tweede fabriek te bouwen in de VS. Diess heeft dit laten weten na een bezoek aan het Witte Huis deze week. “De onderhandelingen zijn al in een vergevorderd stadium om samen met Ford een wereldwijde alliantie op te zetten, waarvan ook de Amerikaanse auto-industrie zal profiteren.” Bill Ford, executive chairman, bevestigde de gesprekken met Volkswagen en voegde eraan toe dat ‘er een match is tussen de twee bedrijfsculturen.’ 

Diess benadrukt verder dat VW niet van plan is een belang te nemen in Ford. “We werken aan een samenwerking met Ford die de positie van het merk in Europa zal versterken door het delen van onze platforms. Tegelijkertijd zouden we de capaciteit van Ford hier in de VS kunnen gebruiken om onze eigen auto’s te bouwen.” 

Ford en VW praten bovendien al meer dan een jaar over Duitse investeringen in Argo AI, Ford’s partner op het gebied van autonomie, om samen autonome auto’s te ontwikkelen. Daarnaast overwegen de twee fabrikanten om samen EV’s te gaan en om wereldwijd productiecapaciteit te delen.