Ford heeft weliswaar een grote reorganisatie aangekondigd, met name bij de verlieslijdende activiteiten in Europa en Zuid-Amerika, maar CEO Jim Hackett heeft de plannen daarvoor nog steeds niet nader toegelicht. Wel heeft hij meegedeeld dat het de bedoeling is over de komende vijf jaar 11 miljard dollar in de kosten te snijden. Jonas concludeert daaruit dat er dan 25.000 banen geschrapt moeten worden. 

Ford heeft in totaal 70.000 mensen op de loonlijst staan maar biedt daarnaast ook werk aan veel uitzendkrachten en tijdelijk personeel. “Wij schatten in dat een groot deel van Ford’s herstructurering gefocust zal zijn op Ford Europa, een business die we waarderen op een negatieve zeven miljard dollar,’’ stelt Jonas in zijn rapport. “Maar we verwachten ook belangrijke ingrepen in Noord-Amerika met grote gevolgen voor de werkgelegenheid.’’ 

Ford heeft in een reactie alleen – nogmaals – benadrukt dat de reorganisatie inderdaad vooral gevolgen zal hebben buiten Noord-Amerika. ‘’Op dit moment cijfers naar buiten brengen over banenverlies is puur speculatie.’’ Als de voorspellingen van Jonas waar zijn, dan gaat Ford nog veel verder dan General Motors want dat wil 14.000 banen schrappen maar ook weer enkele duizenden nieuwe mensen aantrekken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding