“Dit vormt een nieuw hoofdstuk in onze al lang bestaande samenwerking,’’ aldus een gezamenlijke verklaring. De aankondiging komt op een moment dat een andere Frans-Japanse alliantie, die tussen Renault en Nissan, juist zwaar onder druk staat. P

SA bouwt in het kader van de samenwerking al enkele jaren de Toyota Proace bestelwagen in een fabriek in het Franse Hordain. Het partnerschap wordt nu verder uitgebreid om samen meer compacte en middelgrote bestelwagens op de Europese markt te brengen. Toyota levert daarbij een bijdrage in de ontwikkelings- en productiekosten die de Franse partner maakt. 

Verder kopen de Japanners PSA uit in de fabriek in Kolin, die vervolgens formeel wordt ondergebracht bij de zeven andere productievestigingen van Toyota in Europa. Kolin zal ook in de toekomst voor zowel Toyota als Citroen en Peugeot compacte personenauto’s in het segment A1 en 2 blijven produceren.