Dieselgate kost Fiat Chrysler ruim 660 miljoen dollar

Fiat Chrysler is in de Verenigde Staten bijna van de naweeën van dieselgate af maar dat heeft dan wel ruim 660 miljoen dollar gekost. Zo’n 280 miljoen daarvan is uitbetaald aan schadevergoeding aan eigenaren van rond de 104.000 Jeep Cherokee’s en Rams.

Die waren volgens de Amerikaanse autoriteiten uitgerust met illegale sjoemelsoftware, iets wat FCA overigens zelf voortdurend ontkend heeft. FCA stelt ook nadrukkelijk dat de boete die nu met justitie is overeengekomen niet gezien mag worden als schuldbekentenis. FCA had overigens zelf rekening gehouden met een schadepost van 800 miljoen dollar dus uiteindelijk is de rekening voor deze autofabrikant nog meegevallen.

Tegelijk heeft ook de Duitse toeleverancier Bosch een soortgelijk akkoord kunnen sluiten met het Department of Justice. Bosch is als leverancier van componenten voor dieselmotoren betrokken geraakt bij dieselgate en wordt ook regelmatig de ‘uitvinder’ van de sjoemelsoftware genoemd. Het Duitse bedrijf heeft nu met justitie een boete van omgerekend 30 miljoen euro afgesproken om van verdere vervolging af te zijn. Bosch zit echter in Duitsland wel nog altijd in de verdachtenbank.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Dieselgate kost Fiat Chrysler ruim 660 miljoen dollar - Automobielmanagement.nl

Dieselgate kost Fiat Chrysler ruim 660 miljoen dollar

Fiat Chrysler is in de Verenigde Staten bijna van de naweeën van dieselgate af maar dat heeft dan wel ruim 660 miljoen dollar gekost. Zo’n 280 miljoen daarvan is uitbetaald aan schadevergoeding aan eigenaren van rond de 104.000 Jeep Cherokee’s en Rams.

Die waren volgens de Amerikaanse autoriteiten uitgerust met illegale sjoemelsoftware, iets wat FCA overigens zelf voortdurend ontkend heeft. FCA stelt ook nadrukkelijk dat de boete die nu met justitie is overeengekomen niet gezien mag worden als schuldbekentenis. FCA had overigens zelf rekening gehouden met een schadepost van 800 miljoen dollar dus uiteindelijk is de rekening voor deze autofabrikant nog meegevallen.

Tegelijk heeft ook de Duitse toeleverancier Bosch een soortgelijk akkoord kunnen sluiten met het Department of Justice. Bosch is als leverancier van componenten voor dieselmotoren betrokken geraakt bij dieselgate en wordt ook regelmatig de ‘uitvinder’ van de sjoemelsoftware genoemd. Het Duitse bedrijf heeft nu met justitie een boete van omgerekend 30 miljoen euro afgesproken om van verdere vervolging af te zijn. Bosch zit echter in Duitsland wel nog altijd in de verdachtenbank.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding