In het kader van de samenwerking, die al geruime tijd in de pijplijn zat, zijn ook de eerste concrete overeenkomsten getekend voor het samen ontwikkelen van bestelwagens en middelgrote pick-ups. Die komen echter pas in 2022 op de markt en zullen niet eerder dan het daarop volgende jaar daadwerkelijk aan de resultaten bijdragen.

De samenwerking rond bestelwagens, waarvan beide bedrijven er samen 1,2 miljoen per jaar verkopen, was ook al in de zomer aangekondigd. Daarnaast hebben Volkswagen AG en Ford een ‘memorandum of understanding’ getekend om verdere samenwerking te onderzoeken bij autonoom rijdende auto’s, mobiliteitsdiensten en elektrische voertuigen. Beide bedrijven ‘staan ook open voor aanvullende programma’s in de toekomst’. Een verdere concrete invulling is bij de aankondiging van de plannen tijdens de Autoshow van Detroit uitgebleven.

“Op den duur zal deze alliantie beide bedrijven helpen om waarde te creëren en aan de wensen van onze klanten en de maatschappij te voldoen,” zegt CEO Jim Hackett van Ford. Zijn collega Herbert Diess van de Volkswagen Groep voegt daar aan toe: “Volkswagen en Ford gaan hun gezamenlijke middelen, innovatiekracht en aanvullende marktposities aanwenden om miljoenen klanten in de hele wereld beter te bedienen.” Beide CEO’s benadrukken daarbij opnieuw dat het niet in de bedoeling ligt om wederzijds een aandelenbelang te verwerven, zoals bijvoorbeeld wel het geval is bij de alliantie van Renault, Nissan en Mitsubishi.