Daarnaast leiden ook nieuwe eisen op het gebied van de veiligheid tot hogere kosten. De prijsstijging zal relatief het hoogst uitkomen voor de goedkopere modellen.

“We proberen op verschillende manieren de kostenstijging op te vangen. Desalniettemin zal het duidelijk zijn dat we de hogere materiaalkosten niet volledig kunnen compenseren,” zegt verkoopdirecteur Christian Dahlheim. Hij wijst daarbij bovendien op de toenemende tegenwind waar de autosector als geheel mee te kampen heeft: “De uitdagingen voor onze onderneming zullen niet minder worden gezien de wisselvallige geopolitieke ontwikkelingen. Die problemen gelden overigens niet alleen voor Volkswagen, daar hebben alle autobedrijven mee te kampen.”

Volkswagen Groep hoopt die tegenslagen nog wel zo veel mogelijk op te vangen door voortdurend nieuwe modellen op de markt te brengen.