Nissan komt een eerdere belofte aan Sunderland terug, voornamelijk vanwege de voortdurende onzekerheid rond Brexit. De volgende Juke en Qashqai blijven voorlopig wel uit Engeland komen. ‘’De aanhoudende onzekerheid over de toekomst van de aanstaande relatie van Groot-Brittannië met de EU is niet behulpzaam voor ondernemingen zoals wij om voor de toekomst te plannen,’’ aldus Nissan. Het besluit leidt weliswaar op korte termijn niet tot banenverlies maar de beloofde nieuwe banen komen er ook niet.

Het zondag door Nissan bevestigde bericht is een klap in het gezicht van Premier Theresa May. Zij heeft in 2016 de toenmalige topman Carlos Ghosn altijd geheim gehouden toezeggingen gedaan waarop hij heeft beloofd fors in Sunderland te investeren. Maar nu er net een paar weken voor Brexit nog steeds niet duidelijk is wat er dan gaat gebeuren neemt ook Nissan het zekere voor het onzekere.

Het slechte nieuws voor de Britten houdt daarmee niet op want Ford heeft bevestigd dat het 370 banen schrapt bij een motorenfabriek in Bridgend. Ford wil daarmee de productie beter afstemmen op de in de toekomst te verwachten vraag. Op dit moment werken er nog 1.700 mensen in de fabriek die nog tot eind dit jaar motoren mag leveren aan Jaguar Land Rover. De Britse organisatie van autofabrikanten SMMT waarschuwde vorige week nog dat een harde Brexit catastrofale gevolgen zou hebben voor de sector.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding