Nissan heeft bovendien, net als eerder Toyota, de verwachting voor de winst over het boekjaar tot eind maart flink naar beneden geschroefd. Reden daarvoor is dat Nissan in de eerste drie kwartalen van dat boekjaar met 4,02 miljoenen exemplaren een goede twee procent minder auto’s verkocht dan een jaar eerder. Over het hele boekjaar hoopt Nissan nog altijd op 5,6 miljoen exemplaren uit te komen maar of dat nog lukt lijkt onzeker.

CEO Hiroto Saikawa zei in een toelichting dat hij vast wil houden aan de alliantie met Renault maar dan wel zo dat ‘de leden elkaars autonomie en onafhankelijkheid respecteren’. Hij deelt daarmee een sneer uit naar Renault én de Franse regering die volgens andere berichten begin 2018 hard hebben aangestuurd op een volledige fusie tussen de twee autobedrijven. Saikawa herhaalde ook dat hij het niet juist acht om de macht in een alliantie teveel bij één persoon te concentreren. Hij zal dat eind deze week verder bespreken tijdens een ontmoeting met Jean-Dominique Senard, de topman van Michelin die vorige maand tot bestuursvoorzitter van Renault is benoemd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding