Tesla maakt van dergelijke afleveraars gebruik omdat het zonder dealers werkt. Maar analisten vragen zich af of het inkrimpen van die teams een teken is dat er in de VS veel minder vraag is naar Model 3’en dan Tesla c.q. Elon Musk hebben voorspeld. Die vrees wordt vooral aangewakkerd door het feit dat de subsidies voor elektrische auto’s ook in de VS flink worden gekort. Bovendien blijft Model 3 ondanks prijsverlagingen voor veel autokopers nog altijd te duur. Tesla zegt in een reactie dat het zich bij de aflevering van Model 3 momenteel vooral richt op klanten in Europa en China. Vorige week nog werd in de haven van Zeebrugge, in het bijzijn van Musk zelf, de eerste partij van die auto’s voor de Europese markt afgeleverd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding