Renault weigert 30 mln prestatiebeloning Ghosn uit te keren

Renault wil haar in de gevangenis zittende ex-topman Carlos Ghosn 460.000 aandelen die hem volgens zijn contract bij ontslag zouden toekomen niet uitkeren.

De aandelen vormen een prestatiebeloning ofwel zogenaamde gouden parachute over de jaren 2014 tot en met 2018 toen Ghosn zowel CEO als chairman was. Het pakket zou tegen de huidige koers de lieve som van 25,9 miljoen euro waard zijn. Bovendien zou Ghosn ook zijn concurrentiebonus van nog eens 4,5 miljoen niet ontvangen.

Dat heeft de Raad van Bestuur van Renault op de agenda gezet met nadrukkelijke instemming van de Franse staat als grootste aandeelhouder. Volgens een verklaring kan de beloning alleen ‘bij aanwezigheid’ worden uitgekeerd. Het voorstel past in alle pogingen om Ghosn na zijn arrestatie af te schilderen als een soort half-God – of half-dictator – die ‘zijn’ autobedrijven met harde hand maar met duidelijk zicht op zijn eigen portemonnee heeft geleid. Zijn beloning als topman van Renault kon altijd al op veel kritiek rekenen maar dat wordt nu door zowel de Raad van Bestuur als de staat expliciet naar buiten uitgestraald. Eerder al lekte uit dat Ghosn het huwelijk met zijn tweede vrouw op kosten van Renault had gevierd in een kasteeltje op het landgoed van Versailles.

Ghosn zelf heeft verder zijn Japanse advocaat Motonari Otsuru aan de kant gezet en een collega, Junichiro Hironaka, gekozen die beter met de media om weet te gaan. Otsuru is er in de vier maanden sinds Ghosn’s arrestatie niet in geslaagd hem op borgtocht vrij te krijgen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Renault weigert 30 mln prestatiebeloning Ghosn uit te keren - Automobielmanagement.nl

Renault weigert 30 mln prestatiebeloning Ghosn uit te keren

Renault wil haar in de gevangenis zittende ex-topman Carlos Ghosn 460.000 aandelen die hem volgens zijn contract bij ontslag zouden toekomen niet uitkeren.

De aandelen vormen een prestatiebeloning ofwel zogenaamde gouden parachute over de jaren 2014 tot en met 2018 toen Ghosn zowel CEO als chairman was. Het pakket zou tegen de huidige koers de lieve som van 25,9 miljoen euro waard zijn. Bovendien zou Ghosn ook zijn concurrentiebonus van nog eens 4,5 miljoen niet ontvangen.

Dat heeft de Raad van Bestuur van Renault op de agenda gezet met nadrukkelijke instemming van de Franse staat als grootste aandeelhouder. Volgens een verklaring kan de beloning alleen ‘bij aanwezigheid’ worden uitgekeerd. Het voorstel past in alle pogingen om Ghosn na zijn arrestatie af te schilderen als een soort half-God – of half-dictator – die ‘zijn’ autobedrijven met harde hand maar met duidelijk zicht op zijn eigen portemonnee heeft geleid. Zijn beloning als topman van Renault kon altijd al op veel kritiek rekenen maar dat wordt nu door zowel de Raad van Bestuur als de staat expliciet naar buiten uitgestraald. Eerder al lekte uit dat Ghosn het huwelijk met zijn tweede vrouw op kosten van Renault had gevierd in een kasteeltje op het landgoed van Versailles.

Ghosn zelf heeft verder zijn Japanse advocaat Motonari Otsuru aan de kant gezet en een collega, Junichiro Hironaka, gekozen die beter met de media om weet te gaan. Otsuru is er in de vier maanden sinds Ghosn’s arrestatie niet in geslaagd hem op borgtocht vrij te krijgen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding