Trump roept dat nadat het ministerie van handel heeft vastgesteld dat de invoer van auto’s uit het buitenland ‘een gevaar vormt voor de nationale veiligheid’. Dat bericht is nog niet naar buiten gebracht maar wel aan de president zelf overhandigd. Hij had het departement negen maanden geleden gevraagd dat te onderzoeken, waarbij de deadline zondag verliep. Trump stelde de toen al dreigende heffing op de auto’s in afwachting van het rapport voorlopig uit.

Maar nu handelsminister Wilbur Ross Trump’s vraag bevestigend heeft beantwoord, staat de president niets meer in de weg om de gevreesde maatregel in te voeren. Hij heeft echter nog wel drie maanden bedenktijd en zal daar naar verwachting ook gebruik van willen maken.

De Duitse regering vreest dat er gedacht wordt over heffingen tot 25 procent op alle auto’s die uit de EU worden aangevoerd. Dat wil Trump dan gebruiken als ‘hefboom’ om zijn zin door te drijven bij andere handelsvraagstukken. Het Verband der Automobilindustrie noemt een dreigende heffing van die omvang onvoorstelbaar. VDA wijst er op dat de Duitse autofabrikanten de laatste jaren rond 300 fabrieken met meer dan 113.000 arbeidsplaatsen in de Verenigde Staten hebben geopend. ‘’Dat alles versterkt de VS en vormt geen enkel gevaar voor de veiligheid.’’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding