Uber moet daarnaast melden dat de omzet een stuk minder snel groeit dan tot nu toe. Ging die omzet in het eerste kwartaal van vorig jaar nog met 70 procent omhoog, tegen het eind van het jaar was dat geslonken naar 25 procent. In totaal kwamen er in die drie laatste maanden van 2018 voor 14,2 miljard dollar via de app binnen terwijl de uiteindelijke omzet die Uber zelf opstreek drie miljard dollar bedroeg.

“Uber zit duidelijk in een lagere versnelling,” aldus het commentaar van financiële analisten. Zij wijzen er op dat de directie eigenlijk alleen praat over allerlei ‘andere’ diensten maar weinig tot niets zegt over de taxi-kernactiviteit. ‘’In 2018 kon onze ritdelen business haar leidende positie overal handhaven. Uber Freight krijgt vaste grond onder de voet in de VS, Jump e-bikes en e-scooters rijden nu rond in meer dan een dozijn steden en we geloven dat Uber Eats de grootste online food-bezorgdienst buiten China is geworden,’’ vertelde bijvoorbeeld financieel directeur Nelson Chai.

De cijfers staan in documenten die Uber heeft gedeponeerd bij de Amerikaanse beursautoriteit SEC ter voorbereiding van een notering aan Wall Street. Uber kan daarbij naar schatting uitkomen op een beurswaarde van 70 miljard, aanzienlijk minder dan de 120 miljard die een jaar geleden nog werd gesuggereerd. Uber heeft naar eigen zeggen wel een miljard dollar beschikbaar voor investeringen in onderdelen als Uber Eats, elektrische deelfietsen en de zelfrijdende auto. Het bedrijf wil zijn klanten daarmee uiteindelijk alle denkbare vervoersoplossingen bieden, van steppen tot uiteindelijk drone-taxi’s.