Klap dreigt voor Volkswagen bij rechtszaken dieselgate

Het Gerechtshof in Karlsruhe overweegt de Volkswagen Groep te veroordelen voor moedwillige misleiding van kopers van een dieselauto. “Het in het verkeer brengen van voertuigen met illegale software is een misleiding van de klanten.”

“De reden voor het handelen van Volkswagen is de nagestreefde kostenbesparing en winstmaximalisering. Die misleiding heeft een bijzonder verwerpelijk karakter. Volkswagen heeft daarbij op de koop toegenomen dat de klanten en het milieu schade wordt aangebracht, enkel en alleen in het belang van de winst,’’ aldus een ontwerp-uitspraak waar het voltallige hof op 12 april over moet beslissen en die meestal wordt overgenomen.

De ontwerp-uitspraak betreft een klacht van de eigenaar van een VW Sharan die 33.000 euro voor zijn dieselwagen heeft neergeteld maar die nu wil inleveren met terugbetaling van de volledige aankoopprijs. De aanklacht is rechtstreeks gericht tegen Volkswagen en niet tegen een dealer.

Volkswagen noemt in een verklaring de voorlopige inschatting van het Gerechtshof in Karlsruhe in strijd met de wet en zal zich ertegen verdedigen. Volgens VW heeft een aantal andere Duitse rechters meer dan 8.600 soortgelijke zaken inmiddels afgewezen. In al die gevallen is uitgesproken dat Volkswagen niet verplicht kan worden om een schadevergoeding uit te betalen. In enkele gevallen zijn de claimzaken doorgeschoven naar het Hooggerechtshof dat er te zijner tijd een oordeel over zal vellen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Klap dreigt voor Volkswagen bij rechtszaken dieselgate - Automobielmanagement.nl

Klap dreigt voor Volkswagen bij rechtszaken dieselgate

Het Gerechtshof in Karlsruhe overweegt de Volkswagen Groep te veroordelen voor moedwillige misleiding van kopers van een dieselauto. “Het in het verkeer brengen van voertuigen met illegale software is een misleiding van de klanten.”

“De reden voor het handelen van Volkswagen is de nagestreefde kostenbesparing en winstmaximalisering. Die misleiding heeft een bijzonder verwerpelijk karakter. Volkswagen heeft daarbij op de koop toegenomen dat de klanten en het milieu schade wordt aangebracht, enkel en alleen in het belang van de winst,’’ aldus een ontwerp-uitspraak waar het voltallige hof op 12 april over moet beslissen en die meestal wordt overgenomen.

De ontwerp-uitspraak betreft een klacht van de eigenaar van een VW Sharan die 33.000 euro voor zijn dieselwagen heeft neergeteld maar die nu wil inleveren met terugbetaling van de volledige aankoopprijs. De aanklacht is rechtstreeks gericht tegen Volkswagen en niet tegen een dealer.

Volkswagen noemt in een verklaring de voorlopige inschatting van het Gerechtshof in Karlsruhe in strijd met de wet en zal zich ertegen verdedigen. Volgens VW heeft een aantal andere Duitse rechters meer dan 8.600 soortgelijke zaken inmiddels afgewezen. In al die gevallen is uitgesproken dat Volkswagen niet verplicht kan worden om een schadevergoeding uit te betalen. In enkele gevallen zijn de claimzaken doorgeschoven naar het Hooggerechtshof dat er te zijner tijd een oordeel over zal vellen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding