Conflicten binnen Volkswagen Groep lopen verder op

De ondernemingsraad van de Volkswagen Groep houdt de bouw van nieuwe fabrieken in Turkije en ergens in Oost-Europa tegen. In plaats daarvan zou de overcapaciteit in bestaande fabrieken in Duitsland beter benut moeten worden. ‘’De vertegenwoordigers van de werknemers in de raad van bestuur zullen tegen de plannen stemmen,’’ heeft een woordvoerder meegedeeld.

Conflicten binnen Volkswagen Groep lopen verder op

De werknemers en vooral hun machtige leider, OR-voorzitter Bernd Osterloh (rechts op de foto), zijn in een steeds heviger strijd gewikkeld over de toekomst van de Volkswagen Groep. Osterloh is vooral kwaad over uitlatingen van Wolfgang Porsche, die als spreekbuis voor de familie van grootaandeelhouders optreedt, dat de OR mede verantwoordelijk is voor de ‘verroeste structuren’ binnen de groep. Porsche ondersteunt bestuursvoorzitter Herbert Diess (links op de foto) bij diens pogingen om de groep ‘slanker en efficiënter’ te maken om zo miljarden op de kosten te besparen. In de Duitse pers circuleerden dit weekend berichten dat dat 5.000 tot 7.000 werknemers hun baan zou gaan kosten.

Maar Osterloh wijst die verantwoordelijkheid af. Volgens hem ligt de schuld voor de huidige problemen volledig bij het management en niet bij de werknemers. Hij eist ook dat daar nu eindelijk eens persoonlijke consequenties aan verbonden worden: ‘’Het kan niet zo zijn dat er miljarden verloren gaan en dat dat zonder gevolgen blijft.’’ De strijd tussen beide partijen wordt nu op de spits gedreven rond de eerder door Diess aangekondigde plannen voor een nieuwe fabriek op een nader te kiezen locatie in Oost-Europa en één in Turkije. Die Oost-Europese fabriek, die zeker 1,3 miljard gaat kosten, zou met name problemen bij Skoda op moeten lossen maar ook bepaalde modellen uit Duitse fabrieken overnemen. Maar Osterloh is daar niet van gediend, zeker niet zolang er ontslagen zouden dreigen in Duitsland zelf. De OR-voorman voelt zich daarbij mede gesterkt door de aanzwellende kritiek van een aantal managers op de eigenzinnigheid van Diess zelf.

Conflicten binnen Volkswagen Groep lopen verder op - Automobielmanagement.nl

Conflicten binnen Volkswagen Groep lopen verder op

De ondernemingsraad van de Volkswagen Groep houdt de bouw van nieuwe fabrieken in Turkije en ergens in Oost-Europa tegen. In plaats daarvan zou de overcapaciteit in bestaande fabrieken in Duitsland beter benut moeten worden. ‘’De vertegenwoordigers van de werknemers in de raad van bestuur zullen tegen de plannen stemmen,’’ heeft een woordvoerder meegedeeld.

Conflicten binnen Volkswagen Groep lopen verder op

De werknemers en vooral hun machtige leider, OR-voorzitter Bernd Osterloh (rechts op de foto), zijn in een steeds heviger strijd gewikkeld over de toekomst van de Volkswagen Groep. Osterloh is vooral kwaad over uitlatingen van Wolfgang Porsche, die als spreekbuis voor de familie van grootaandeelhouders optreedt, dat de OR mede verantwoordelijk is voor de ‘verroeste structuren’ binnen de groep. Porsche ondersteunt bestuursvoorzitter Herbert Diess (links op de foto) bij diens pogingen om de groep ‘slanker en efficiënter’ te maken om zo miljarden op de kosten te besparen. In de Duitse pers circuleerden dit weekend berichten dat dat 5.000 tot 7.000 werknemers hun baan zou gaan kosten.

Maar Osterloh wijst die verantwoordelijkheid af. Volgens hem ligt de schuld voor de huidige problemen volledig bij het management en niet bij de werknemers. Hij eist ook dat daar nu eindelijk eens persoonlijke consequenties aan verbonden worden: ‘’Het kan niet zo zijn dat er miljarden verloren gaan en dat dat zonder gevolgen blijft.’’ De strijd tussen beide partijen wordt nu op de spits gedreven rond de eerder door Diess aangekondigde plannen voor een nieuwe fabriek op een nader te kiezen locatie in Oost-Europa en één in Turkije. Die Oost-Europese fabriek, die zeker 1,3 miljard gaat kosten, zou met name problemen bij Skoda op moeten lossen maar ook bepaalde modellen uit Duitse fabrieken overnemen. Maar Osterloh is daar niet van gediend, zeker niet zolang er ontslagen zouden dreigen in Duitsland zelf. De OR-voorman voelt zich daarbij mede gesterkt door de aanzwellende kritiek van een aantal managers op de eigenzinnigheid van Diess zelf.